Mine ferie i Toscana.

Min ferie i Toscana

Min ferie i Toscana, en rejsebeskrivelse

Det er et stykke tid siden, jeg sidst kunne holde ferie i Toscana, Italien. Det er i det hele taget lang tid siden, jeg har kunne bevæge mig ret mange andre steder end hen til den nærmeste sø for at vandre rundt om den. Der er altså noget mere facinerende ved Middelhavet sammenlignet med Damhussøen.

Min ferie i Toscana med stay local

Hvorfor jeg tog til Toscana på min ferie?

Hvis du spekulerer på, hvorfor jeg lige valgte Toscana som rejsemål til min sidste ferie, så er der nærmest en endeløs liste med gode grunde: Skønne og unikke kunstbyer som Firenze eller Siena. Unikke kunstværker, som dem på det berømte Uffizi Galleri. Betagende natur og uforglemmelige landskaber på landet, en smuk havkyst med krystalklart vand, god mad og ikke mindst verdens måske bedste vin!

Hvordan skal jeg bo på min ferie i Toscana?

Som hyppig besøgende i Toscana, så er det altid et godt spørgsmål, hvor jeg skal bo. Der er så mange muligheder i Toscana. Når jeg rejser med hele familien, så ville jeg klart vælge en privat villa med pool. Det er den skønneste form for familieferie med den ultimative frihed. Her har vi hele huset for os selv og vi skal ikke dele poolen med andre end os selv. Selv kampen om solsengene er aflyst. Kan det være bedre ? 

Hyggelige spisesteder i Toscana

En lille smuttur til Toscana er også en ferie

Men denne gang var det bare en lille smuttur for 2 personer. Jeg prøver bevist, at undgå hotellerne, med mindre jeg skal på en storbyferie. Kan jeg komme til det, så skal er en 3-4 dages smuttur til Toscana, helst være en autentisk Toscansk agriturismo i nærheden af en lille by i Toscana.

Hvad er en agriturismo?

Betegnelsen agriturismo blev oprindeligt indført, fordi der i Italien, lige som så mange andre steder, var en flytning fra landområderne til byerne. Derfor var der en del landbygninger, der stod tomme. På et tidspunkt fik italienerne lov til at overtage de gamle bygninger. De blev typisk overtaget af nabogårdene og indrettet som ferielejligheder. Mange steder er produktionen af afgrøder, mest i form af oliven og vin, bevaret. Når jeg holder min ferie sådan et sted, så kan jeg altid få en aftale om at kigge ned i vinkælderen og købe lidt oliven og vin fra deres egen produktion. Det er altid skønt, og du må aldrig bo sådan et sted uden at smage de lokale produkter. 

Officielt hedder det derfor en agritusimo, men stederne går også under andre navne, fx en vingårdsferie, en bondegårdsferie eller egentligt bare slet og ret ferielejlighed. 

Min favorit ferie er på Agriturismo i Toscana

Selvfølgelig har jeg en favorit på min ferie – jeg har faktisk flere, men en af dem står som noget af det ypperligste jeg har boet på, er Agriturismo I Veroni. Den ligger 2-3 km uden for den lille by Pontassieve, der ligger øst for Firenze. Byen er af en vis størrelse, så derfor er der et par gode steder at spise. De 2-3 km op ad den lille bakke udenfor byen, er vist bare sundt efter en god italiensk middag. 

Første gang jeg så lejlighederne på Agriturismo I Veroni, så troede jeg faktisk de var indrettet og designet af en eller anden berømt indretningsarkitekt. Alt er så tilpas rustikt og gennemført lækkert, at det sagtens kunne være tilfældet. Men det er simplethen ejerens mor, der har stået for indretningen – og det er lykkedes til fulde. Her er en god balance mellem det autentiske og moderne. Der er ikke gået på kompromis på komforten, hvilket tiltaler mig meget når jeg skal slappe af på en ferie. 

Udflugter i området omkring Firenze

Selvfølgelig skal jeg ud at se området. Ligesom jeg også skal smage de lokale dråber. Fattoria I Veroni har produceret vin i over 300 år, og er den største og den ældste producent i Chianti Rufina. Den er familieejet og har været det siden Mariani familien købte gården tilbage i 1895. Selve vingården ligger ca 1 km fra ferieboligerne. Det er en fryd for øjet at gå en tur og kigge på de gamle flasker. Der er flasker helt tilbage fra 1960’erne. Se det var en af grundende.

Firenze – Toscanas hovedstad

Pontassieve i sig selv er ikke en decideret oplevelse, udover nogle gode spesesteder. Der er en togstation, og for 3-4 Euro så er der købt en togbillet og turen går ind til Firenze. Det tager kun ca 20 minutter, og så er du centrum af Firenze. 

Firenze er hovedstanden i Toscana, og lidt større end Århus. Der er et utal af hyggelige gader og pladser, hvor du kan sidde på hjørnet og få en Espresso Macchiato på den lokale cafe. Det er fantastisk, bare at nyde livet min ferie. Husk også gaderne med alle lædervarerne. Her skal du kigge dig godt for, fordi de ved godt du er turist, og så er prisen i hvert fald dobbelt op. Det er altså basis for at prutte lidt om prisen. 

Firenze er stor nok til mere end en dag, og det gode ved I Veroni er jo, at jeg bare kan tage ind til byen igen en anden dag. Inden jeg stikker næsen hjem til Pontassieve skal jeg have noget at spise. Et godt sted jeg vil anbefale, er det lille Osteria Bella Donne. Det ligger i en sidegade helt inde i centrum af Firenze. Her spiser du lokalt og godt. 

Lækker mad på min ferie i Toscana

Hvis jeg nu havde flere dage på min ferie i Toscana!

Nu havde jeg ikke ret mange dage, sidst jeg var afsted på ferie, så jeg nåede ikke ret meget andet end at nyde I Veroni og Firenze. Men har du lige nogle dage ekstra, så lej en bil og kør afsted. Byer som Pisa og Siena lokker jo naturligvis. Men også de små hyggelige vinbyer længere sydpå som Montalcino, med den berømte Brunello vin, eller andre af de små Middelalderbyer der ligger rundt om i landskabet. 

Toscanas bølgende bakker venter

Har du lidt tid, så und dig en tur til Val d’Orca. Når du forestiller dig Toscana, og du ser bølgende grønne bakker med en ensom cypress øverst eller blide bakker overdækket med gule høstakke spredt ud over markerne, ser du de betagende landskaber i Val d’Orcia-dalen i det sydlige Toscana. Middelalderlige slotte, bakketopbyer, charmerende landlige bondegårde, vinmarker eller cypresser og gyldne hvedemarker er blot nogle af de elementer, der kendetegner de fantastiske landskaber i Val d’Orcia!  Det er turisbrochurernes Toscana og underligt nok forholdsvis mennesketomt – dog med streg under forholdsvis. Men dog betragteligt færre end ved det skæve tårn i Pisa. 

Hygge foran pejsen